- Úvod
- Blog
- Rady a tipy
- Jak vybrat zahradní gril
Jak vybrat zahradní gril
Když se řekne léto, mnohým se hned vybaví teplo, posezení venku a grilovaní. Pokud k nim patříte, pořiďte si gril a užijte si přípravu jídla venku na čerstvém vzduchu. Na trhu najdete velké množství grilů.
Jaké druhy grilů máte na výběr
Rychlost – plynový gril
Plynové grily potřebují k provozu přívod plynu, díky tomu stačí otočit čudlík, vytvořit jiskru a grilujete. Díky regulačním kolečkům můžete nastavovat vnitřní teplotu podle potřeby, takže snadno připravíte vynikající jídlo i bez předchozích zkušeností s grilováním. U plynových grilů oceníte také jednodušší údržbu – nemusíte vysypávat popel. Jsou ideální k rychlé přípravě pokrmů, ty však nezískají kouřovou chuť jako u klasických grilů. Ve srovnání s grily na uhlí nebo brikety jsou plynové modely také o něco dražší.
Klasika – Gril na dřevěné uhlí a brikety
Největší klasikou mezi grily jsou ty na dřevěné uhlí nebo brikety. Jejich výhodou je snadná přenositelnost, příznivá cena a příjemná kouřová chuť grilovaných potravin. Při přípravě však musíte počítat s delším časem, než se brikety nebo dřevěné uhlí pořádně rozžhaví. Během toho grily produkují dým, a nejsou proto vhodné na balkony. Některé modely na dřevěné uhlí jsou multifunkční – mají dvě oddělené topné plochy či komory, najednou tedy můžete grilovat, vařit i udit.
V těchto grilech byste neměli rozdělávat oheň, a rozpalovat tak dřevěné uhlí, pokud to výrobce vyloženě nedoporučuje. Mohli byste propálit dno. Dřevěné uhlí a brikety připravte v komínovém podpalovači, v ohništi nebo v roztopovacím komínu.
Do bytu i na balkon – kontaktní gril
Pokud nemáte k dispozici zahradu, můžete si domů pořídit stolní kontaktní gril – malý kuchyňský spotřebič s výměnnými nástavci, ve kterém připravíte jak klobásky, tak panini. Můžete ho tedy používat v interiéru za jakéhokoliv počasí.
Po jakých funkcích toužíte? Grilování, vaření, pečení, uzení
Gril vybírejte podle místa, které na něj máte, podle velikosti grilovací plochy a podle počtu porcí. V potaz vemte také pokrmy, jaké budete připravovat a dobře si rozmyslete si, co na gril. Pokud chcete kromě klasického grilování na roštu také udit nebo vařit, zaměřte se velké multifunkční grily s udírnami, kterým se kvůli jejich tvarování přezdívá lokomotivy. Ty vám mohou nabídnout uzení studeným i teplým kouřem a dokonce pečení chleba nebo pizzy.
Pořiďte si příslušenství
Abyste si grilování opravdu užili nezapomeňte si pořídit také užitečné příslušenství:
- ocelový kartáč na čištění mřížky, kterým se zbavíte spálených zbytků od minula,
- sadu grilovacího nářadí (grilovací kleště, vidličky a obracečky),
- kožené žáruvzdorné rukavice na bezpečnou manipulaci s grilem.
Když gril nestačí, pořiďte si ohniště
Alternativou klasického grilu je přenosné ohniště – masivní ocelová nádoba, kterou můžete podle potřeby přesouvat po zahradě. Jeho výhodou je multifunkční využití. Rozděláte v něm oheň k večernímu posezení, opečete si něm špekáčky, můžete na ohniště položit mřížku a grilovat nebo nad něj zavěsit kotlík a připravit kotlíkový guláš nebo vaječinu.
Pokud si nejste jisti, jaký gril nebo ohniště zvolit, napište nám na obchod@zahradni-svet.cz, rádi vám poradíme s výběrem.